Wat AKC te doen heeft met de EK finale in 1988

Het is 25 juni 1988, het Nederlands elftal speelt de finale tegen de Sovjet-Unie in München. Eerder in de groepsfase verloor het Nederlands elftal met 1-0 tegen deze ploeg. Dat AKC uiteindelijk die dag in München een rol speelde zal velen onbekend voorkomen. 

Het Nederlands elftal dat in 1988 Europees kampioen werd realiseert nog altijd een prestatie van formaat. Almeloër Hendrie Kruzen zat bij de selectie maar speelde uiteindelijk niet op dit eindtoernooi. Marco van Basten maakte een wereldberoemd doelpunt. Theo Reitsma is nog altijd bekend om het commentaar bij dit doelpunt: ´Goed. Ooh wat een goal! Wat een schitterend doelpunt zeg. Ja, niet te geloven zoals ie die bal uit de lucht oppakt in die hoek daar. Niet te geloven... Wat een weergaloos doelpunt!´

Maar wat heeft AKC nu te maken met deze zege op dit eindtoernooi? Eerder dat jaar promoveerde AKC wel naar de hoofdklasse korfbal, op het EK voetbal heeft dit vast weinig indruk gemaakt.

In het weekend van 25 juni 1988 was een groep AKC-ers bij de TT in Assen, andere sporten gaan ook gewoon door tijdens een EK voetbal. Bij AKC is er dan een jeu-de-boules toernooi met deelnemers uit meerdere landen. Aan de Horstlaan is alles prima geregeld en is het internationale karakter van het toernooi ondersteund door vlag vertoon.

Een groep Almeloërs is gereed om naar München naar het Olympiastadion af te reizen om de finale tussen Nederland en de Sovjet Unie te bezoeken. Eén vanuit deze groep vertrekt vanaf de Horstlaan en ziet een Nederlandse vlag wapperen. H. bedenkt zich geen moment en ontvreemd onze nationale driekleur vanaf de Horstlaan om deze vervolgens mee te nemen naar München. Onderweg naar Beieren bewerken H. en zijn maten de Nederlandse vlag en schrijven hier hun gemeenschappelijke achtergrond op: ALMELO. Deze vlag wordt meegenomen het stadion in en de groep uit onze stad beleefd een hoogtepunt in hun leven, in München zien zij Nederland met 2-0 van de Sovjet Unie winnen. Velen van ons zullen dit moment nog wel kunnen herbeleven.

Na de gewonnen finale zijn de spelers en is het publiek uitzinnig. H. en zijn groep hebben onze nationale driekleur aan de sintelbaan in het Olympia stadion gehangen. Ruud Gullit, uitzinnig van vreugde, pakt de eerste de beste Nederlandse vlag en viert zijn feest met zijn teamgenoten. Hoe bijzonder is het dat hij de Nederlandse vlag van H. en zijn maten pakt met ALMELO er op. Het meest bijzondere is dat deze vlag in hetzelfde weekend nog aan de Horstlaan hing in Almelo zelf! 

Niet alleen Hendrie Kruzen heeft een sterke band met de finale EK 1988 in München, ook AKC mag deze claimen. Overigens heeft H. wel op zijn lazer gekregen van zijn vader dat hij de vlag vanaf het clubgebouw bij AKC heeft meegenomen. AKC heeft nadien andere hoogtepunten beleefd en ik denk dat wij deze ontvreemding wel kunnen laten voor wat het is, wel mooi dat het verhaal na al deze jaren naar boven komt.

AKC heeft dus een rol gespeeld bij het EK 1988 in München. Een rol die klein is en volledig niet zelf geïnitieerd is, maar toch….

ek 88 01

 

ek 88 02

Op de foto’s is niet volledig te zien dat er ALMELO op de vlag staat, indien iemand betere foto’s heeft, heel graag te delen. Input voor dit verhaal komt van H.

Wedstrijd

Volgende wedstrijd:

OKO/BIES 1 - AKC 1

Zaterdag 28 mei
Tijd: 16:30
Official: J.W.J. Oostveen
Sportpark De Olde Wierden, Opende

Sponsoren

korfbaltotaal.nl

mcdonalds almelo

Agenda

agenda
Datum: 
Tijd:  
Activiteit:
03 juni  19:30 Bingo avond
lijn
- - -
lijn
- - -